Celiaki

Celiaki blev en del av vår vardag hösten 2007 när vår dotter (då 4 år) fick sin diagnos fastställd. Vi hade märkt att något var på tok då hennes längdtillväxt stannat upp helt. Hon hade knappt vuxit alls på ett halvt år. Efter blodprov och gastroskopi kunde man fastställa diagnosen och med rätt kost började hon växa igen och allmän tillståndet blev mycket bättre. Idag är hon en frisk 13-åring som har vuxit ikapp sin tillväxtkurva.

Vad är celiaki?

Celiaki är en ärftlig, autoimmun sjukdom. Det betyder att kroppens eget immunförsvar angriper och förstör tarmluddet när man äter gluten. Alltså äter man gluten får man en skada på tunntarmen. Till och med av riktigt små mängder. (Till skillnad från sädesslag- eller spannmålsallergi som är en allergi mot proteiner i sädeslaget, vanligen vetet.)

Det är via tarmluddet som kroppen tar upp näringen från maten, det är därför det är viktigt att glutenintolerans diagnostiseras snabbt. Eftersom vid celiaki slätas tarmludden ut. Den skadade slemhinnan får då svårt att uppta näring, vilket förklarar de flesta av symptomen. Vår dotter var närapå anemisk när hon fick sin diagnos. Tack och lov ändrade hennes blodvärden snabbt mot det bättre med rätt diet.

Symptom

Symptomen är varierande och diffusa, de kan vara diarré, osteoporos, trötthet, anemi eller svullen mage.

Hos barn är vanliga symptom dålig viktökning, kräkningar och diarré eller förstoppning. Många barn får också humörförändringar blir griniga, irriterade och trötta. Barn under två år med oupptäckt celiaki ser ofta undernärda ut och får stor mage. Många äldre barn har normal vikt men är kortvuxna. Blodbrist och sen pubertet är vanliga symptom hos tonåringar med obehandlad celiaki.

Symptomen kan komma närsomhelst i livet. Många vuxna har haft besvär som feltolkats i många år. Trötthet, viktminskning, benskörhet och depression kanske inte leder tanken till tarmsjukdom i första hand. Övriga symptom kan vara diarré, förstoppning, nedsatt fertilitet, vitamin-, mineral- eller blodbrist. Ibland upptäcks celiaki hos männsikor som tycker sig vara friska.

Diagnos

Misstänker man celiaki tas ett blodprov där man mäter sk serologiska markörer men för att kunna fastställa diagnos behöver man ta en liten provbit av tunntarmens slemhinna genom gastroskopi. Provbiten undersöks sedan i microskop.

Det är viktgt att man inte själv experimenterar med glutenfri kost innan tarmundersökningen utförts eftersom provresultaten kan bli missvisande.

Behandling

Det finns ingen annan behandling än att utesluta gluten ur kosten. Gluten finns i vete,råg och korn, ur kosten.

Den glutenfria kosten måste hållas livet ut efterom celiaki är en livslång sjukdom. Det är viktigt att alltid följa dieten, annars kan man drabbas av näringsbrist och följdsjukdomar även om man inte får kännbara symptom. Efter en tid med glutenfri kost blir slemhinnan oftast återställd och sjukdomssymptomen försvinner.

Det forskas mycket i och kring celiaki. Man vet att celiaki är en delvis ärftlig sjukdom men vad som egentligen utlöser den vet man ännu inte. Tidigare trodde man att det var en tarmsjukdom men nu vet man att celiaki är en sjukdom som påverkar hela kroppen.

hbl

Artikel i Hbl 09/2013

SAMSUNG CSC

Artikel i lokala Pargas Kungörelser 09/2013

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * ’

Varför en celiakiker är så noga

Celiakiförbundet har haft en kampanj ”Pakko olla sairaan tarkka” (fritt översatt måste vara sjukt noggrann) för att upplysa om varför celiakiker är så petnoga när det gäller maten.

Det är ju inte för att man är otacksam eller för att man vill vara jobbig. Utan det är för hälsans och välmåendes skull. Det är viktigt att maten är absolut ren och att den inte kommit i kontakt med gluten under något skede i processen.

Här är lite konkreta siffror:

Enligt undersökningar är 2,5-5 mg/dag gluten inte skadligt för tarmen. Det motsvarar typ EN brödsmula.

Medan 50 mg/dag redan skadar slemhinnan i tarmen.

I en skiva (ca 30 g) vete- eller rågbröd är det ca 500-1000 mg gluten.

Alltså gör redan ca 10 smulor/dag mycket skada. Blir man utsatt för gluten kontinuerligt kan inflammationen i tarmen bli kronisk och risken för tarmcancer ökar.

Det är varför en celiakiker inte kan använda samma margarinpaket, brödkniv, skärbräde eller brödrost som andra. Eller varför man inte kan äta av det glutenfria brödet som serveras från samma fat som vanligt bröd. Det är varför vi frågar flera gånger om maten som serveras verkligen är glutenfri. Det är varför det är viktigt att alltid ha rena händer och verktyg när man handskas med glutenfri mat.

Det är inte roligt att alltid korsförhöra och verka skeptisk mot det som bjuds. Men det är viktigt för att kunna må bra.

(Källa: celiakiförbundet)

Kommentera