Vårens bästa införskaffning

I våras när läget i världen ändrades och vi plötsligt befann oss i undantagstillstånd fick man börja tänka om lite när det kommer till mat och framför allt handlande. Från att ha sprungit till matbutiken var och varannan dag fick man plötsligt börja planera sin meny och handla för minst en vecka åt gången samtidigt som man gärna skulle fylla skafferiet med torrvaror som håller längre så att man inte genast är utan OM det skulle gå så olyckligt att man skulle hamna i karantän. Vi kunde följa med hur butikerna länsades tomma i andra länder i Europa och med fem personer i familjen ville man ju inte vara helt utan eget lager basvaror om det skulle ha gått så här i Finland också.

Redan ett par veckor in i social distansering, distansstudier och distansjobb var man duktigt trött på att laga mat och sedan fundera på vad vi ska äta till näst. Själv hade jag redan tidigare snöat in mig på en viss typ av youtube-kanaler så jag hade funderat på att införskaffa en slökokare. Så i våras tyckte jag att det är dags att testa. Beställde hem en av de förmånligare varianterna och har nu på några månader förälskat mig den. Alltså enklare kan det inte bli. Antingen förbereder du kvällen innan eller så hackar du snabbt ihop allt på morgonen, häller i och låter puttra på under tiden du jobbar, städar, pysslar i trädgården, renoverar, läser, yogar osv. Lagom till lunch eller middag har du maten klar. 

4EEA1E1C-C3E1-4DCD-A774-32D3E9CA42E7_1_201_a

Jag skröt om min slökokare på instagram igår och fick sedan frågan om vad jag brukar tillaga i den. Så istället för att skriva direkt svar tänkte jag att jag skriver ett blogginlägg så kanske nån annan också kan få tips och så kanske jag själv kan få nya idéer av er. :)

För det mesta har jag gjort soppor och allt-i-ett-grytor men ibland gör jag bara såsen i denna och så kokar vi ris eller pasta till sen när lunchen eller middagen närmar sig. 

Här kommer några mina favoritrecept hittills:

Teriyaki kyckling

Strimlad kyckling eller kycklingfiléer
Två påsar (á 250 g) frysta strimlade grönsaker
1 flaska teriyakisås

Häll allt i slökokaren och koka 4 h på hög värme. 

Serveras med kokt ris enligt smak till. Använder man kycklingfiléer behöver man inte skära dom i mindre bitar för köttet kokas sönder på denna tid. Det blir som rivet kött.

Griskött är säkert också ett bra alternativ i stället för kycklingen men då skulle jag nog steka köttet lite före så det får fin färg.

D846F85C-205D-4985-A391-CF7C35CE8F05_1_201_a

Tacosoppa (det här receptet har jag stulit av Daniels guddotters mamma ;))

Stekt maletkött kryddat med tacokrydda
1,2 liter vatten
Köttbuljong
En stor påse  (750 g) frysta soppgrönsaker
En liten påse (200 g) fryst majs eller ärt-majs-paprika

I detta recept steker jag köttet före jag lägger det i slökokaren för att få stekytan och färg på köttet. Sen häller man bara allt i och låter koka 4 timmar på hög värme. Man kan ha i tomat också om man gillar det.

Kyckling med jordnötssmör

Lägg kycklingfiléer i slökokaren

Blanda ihop:

6 msk sojasås
Några pressade vitlöksklyftor
6 tsk sesamolja
1/4 tsk rödpeppar

och häll över kycklingen

Låt koka 8 timmar på låg värme eller 4 timmar på hög värme tills kycklingen kokat helt sönder. När det är klart ska det blandas i ca 1,5 dl jordnötssmör (men jag hoppade över denna del).

Serveras med ris och ärter.

Slökokt kycklingmiddag enligt receptet här

Rekommenderar att man byter ut en del av oljan till buljong i stället. Blir ganska oljigt annars.

5AC1F97D-391D-427E-8B5D-350283531922_1_201_a

Igår blev det en allt-i-ett-gryta, en Mustig köttfärsgryta enligt detta recept. Lät det koka 6 timmar på låg värme då vi hade annat program på dagen och jag ville ha maten till middag. Skulle jag ha velat ha maten till lunch skulle jag ha kokat den på hög värme en kortare tid. Man kan ha i lite mindre vatten än i receptet för det avdunstar inte på samma sätt i slökokaren som när man kokar traditionellt. Annars vill det blir lite vattnigt.

01117E67-CFFD-4AD3-A058-3ABE06DEFB81_1_201_a

I alla recept kan man använda olika sorters grönsaker. Vill man inte använda frysta, skalar man och hackar färska. Eller så tar av det man råkar ha hemma.

I många recept står det att man kan förbereda kvällen innan och sätta allt i färdigt i grytan och ställa grytan i kylskåpet över natten. På det viset är det bara att sätta grytan i slökokaren på morgonen. Men min variant kan man inte ha i kylen. Det finns risk att grytan spricker om den är för kall när man knäpper på slökokaren. Den är keramisk och det rekommenderas inte ha i helt frusen mat i utan har man förberett maten och frusit ner ska man gärna tina upp lite. Men nån påse frysta grönsaker har jag nog haft i som sådana om såsen/buljongen/köttet varit kylskåpskallt/rumstempereat. Man kan inte heller diska grytan i diskmaskinen utan den ska diskas för hand. Men det här är säkert olika mellan olika modeller. Så lönar sig att kolla upp. Men man kan förbereda och ha maten i en annan bunke över natten i kylen om man vill vara effektiv. 

Om du har en slökokare får du gärna dela med dig av dina favoritrecept. :)

Kommentera