Skördetid

Nu när det endast är några dagar kvar av ledigheten börjar ångesten smyga sig på. Tror de flesta känner igen känslan som kommer oavsett hur mycket man tycker om sitt jobb. Alltid kunde man ju stanna hemma lite till. För det blir a l l t i d projekt kvar på att-göra-listan.

Men ännu är det nån dag kvar. Jag har försökt ta till vara på den lilla skörd vi fått i år. Vet inte hur ni haft det men det var mycket som inte riktigt lyckades i år tycker jag. Morötterna jag sådde kom inte upp. Misstänker myrorna som jag hittade i odlingslådorna. Potatisplantorna blev mycket mindre än vad de varit tidigare år och zucchinin har börjat gulna innan den hinner växa till sig. Några stycken har vi skördat men flera verka bli gula. Hmmm.

Men lite har jag hunnit ta vara på vartefter det blivit klart. Av rabarbern gjorde jag förutom någon paj också rabarber- och jordgubbssylt. Det brukar barnen gilla till plättarna. Picklade också rabarber tillsammans med rädisa för att testa något nytt.
4EF1E798-A470-4028-BA27-0CC47852266E_1_201_a

En zucchini picklade jag tillsammans med lök från eget land och chili från växthuset. Det är gott bl.a. till grillat. Härligt när man får de flesta ingredienserna från egen trädgård.

AEE074A9-6072-4407-8F33-5ECD8560AB03_1_201_a

En annan favorit i repris är Rivieran kasvispaistos. Det är också värt att testas om ni inte gjort det tidigare.

C90F7593-09E7-49A1-893F-092C1462B0D2_1_201_a

Sen alla äpplen som trillar ner… Man hinner inte äta så mycket paj att man skulle kunna ta alla äpplen till vara på det viset. Något år har vi fört äpplena och mustas men i år verkar de bli mogna i otakt så får se. Lite osötad äppelmos gjorde jag åt mig själv att ha på gröten. Tror ingen annan vill ha av det syrliga moset. Men kanske jag gör en sats som är sötad också? Får se.

0378F288-DF77-459E-BCA7-FD2D47AFEECD_1_201_a

Gjorde samma kväll lite havregranola också att ha på yoghurten. Vi har köpt av Jordkällarens jordghurt på Reko så ville ha lite crunch till den.

Brukar få röda vinbär av en väninna som jag använder i vispgröt under vinterhalvåret. Så när årets stas var mogna gjorde jag lite rödavinbärsgelé av det som fanns kvar av fjolårets bär. En ynka burk blev det men tänkte att det kan vara gott till nån god köttbit.

6DCBEFA8-AE27-4053-ACEA-C81351BE1D06_1_201_a

Gurka har vi skördat och ätit upp vartefter. Tomaterna är sena hos oss tycker jag. Chilina får Daniel ta hand om sen när det är dags. Det är hans område. Själv började jag hosta av den ena lilla (som borde ha varit svag) som jag använde i den picklade zucchinin. Sen har vi också en paprikaplanta som jag väntar ivrigt på att få skörda av.

Jag är för lat och för rädd för älgflugor att jag inte går till skogen själv men i år köpte vi ett ämbar blåbär tillsammans med min syster som vi delade på. Så nu har jag fyllt på med vitaminer i frysen också.

1A3A15EE-DD39-47D6-ACAD-B36DAA2AEC1C_1_201_a

Vad är dina favoritrecept som du brukar göra varje år? Tar gärna emot tips på vad som kan göras av äpplena (annat än saft och mos).

Kommentera