Familjetillökning <3

Det har varit en spännande vecka här hos oss. Hos hönsfarmarna. :)

Inte kunde jag ens i min vildaste fantasi tänka mig att jag nån dag studerar befruktade hönsägg och försöker gissa mig fram hur långt gångna de är. Vi har lyst igenom äggen som Fjäder har ruvat på med en veckas mellanrum för att se om det ser ut som att det är något på gång.

äggets olika faser

Äggens olika faser (bild lånad från nätet)

Ni kan säkert tänka er att det inte är lätt för en nybörjare. Att skalen dessutom var mörka gjorde det inte lättare om vi säger så. Men för att vara nybörjare så tolkade vi äggen bra. Daniel lyste igenom första veckan och kom fram till att det ser ut som 5 av 6 är på gång. Och när jag lyste igenom äggen andra veckan såg 5 av 6 ägg ut som bild 7 och 10 så jag kom också till den slutsatsen att det verkar som att 5 av 6 faktiskt är på gång. Men ingenting var ju säkert och inte visste man riktigt om man kunde se rätt så vi lade alla äggen tillbaka under henne. Sen var det bara att vänta och se.

Jämt tre veckor efter att vi hade lagt äggen under henne började det hända. Jag gick in till henne på onsdagen efter jobbet och hörde ett förfärligt pipande under henne. Där fanns en svart fluffig kyckling och en gul alldeles nykläckt ännu blöt. Sen gick vi och väntade om det kommer att hända något mer men till kvällen var det fortfarande bara de två.

Följande dag kläcktes ännu två under dagen och en till under kvällen. Så vi hade rätt! 5 kycklingar blev det! Så nu är Fjäder äntligen mamma! Som hon har längtat.

06D26BAB-F082-411F-B9B9-44025459D4AD_1_201_a

En nybliven mamma med två av sina ungar. Den gula sötisen kläcktes till sist i går kväll. <3

Hon tar sin mammaroll på allvar. Vaktar dem, pratar med dem, värmer dem under sina varma vingar och grymtar till när man kommer för nära enligt henne. Hon gillar inte riktigt att man kommer och stör.

Vi har ju väntat på den här dagen. Dels för att vi har velat se om det lyckas och dels för att kycklingarna vi har haft inne är så stora och skräniga redan. Så ikväll fick de flytta ut till sin nya boning.

C03A4819-CE03-4D4D-8C40-7A6529A74A04_1_201_a

De kommer att bo i en egen liten del av hönshuset tills de fått bekanta sig med de andra hönorna på avstånd. Efter att de bott här inne nån dag och bara det blir lite varmare ute får de vara ute på dagarna i egen liten inhängnad. De stora hönorna kan vara lite hårdhänta mot småa nykomlingar så därför tar vi det lite så här försiktigt.

EFC3DAD5-A55D-4E5D-A519-462D09AC93A5_1_201_a

Ja, ni ser! Det var verkligen dags att få ut dem. Kollade just igenom fotona i kamerarullen och de har växt otroligt mycket på bara 1,5 vecka.

Nu tänker nån säkert att vad ska de med alla hönsen till? Hur ska de rymmas i det lilla hönshuset? Kan svara genast med att vi kommer inte att bli med alla. Det här projektet började med att vi ville ha två hönor till. Och om vi efter detta lyckas med det är vi nöjda. Tyvärr föds det fler tuppar än hönor av nån märklig orsak så vart efter att de börjar gala här får de flytta vidare. Vi kan inte ha tupp när vi bor så här centralt. Visst kunde man skaffa färdigt värpande unghönor men då blir de inte så tama och gosiga som vi vill ha dem. Vi vill ju att de ska vara en del av familjen. Lite konstiga på det viset. 😉

Ja, det var dagens uppdatering från hönsgården.

Egentligen borde jag förbereda mig för en tumissemester med Daniel men allt har ju blivit inhiberat så vi reser ingenstans utan får mysa med kycklingar i stället. Jag bestämde mig för att hålla min planerade semester ändå så jag är ledig nu en vecka. Så skönt! Har sett framemot lite ledig tid.

Ha en skön helg!

Kommentera