Hur handlar man smart?

Hur har ni gjort för att inte behöva springa i butiken var och varannan dag men ändå försöka hålla mathandlandet inom rimliga gränser? Det blir ju lätt att man tar mycket av allt och personligen tycker jag att man äter mera ju mer man har hemma. Sen är vi förstås också många som äter här hos oss och alla tycker om olika saker, så fast man försöker tänka på allt är det ändå nån här hemma som blir sugen på något som inte finns i skåpen. Hur är det hos er?

Själv gör jag så här före jag går till butiken:

1. Kollar vad jag har i kylen och frysen

2. Frågar familjen vad de skulle vilja äta den närmaste veckan och gör upp nån sorts meny

3. Kollar recept för att lista upp vad som behövs för tillagningen

4. Kollar vad som redan finns i skåpen. Personligen föredrar jag enkla recept med få ingredienser. På det viset behöver man inte köpa en stor flaska nån exotisk krydda eller sås bara för att använda en matsked eller två.

5. Gör upp inköpslistan. Skulle man vara smart skulle man lista varorna i den ordningen de kommer i butiken men så långt har jag inte kommit ännu.

700A293D-3659-45C1-BDC7-E1EFC65BC92F_1_201_a

7. I butiken försöker jag hålla mig till listan för att undvika impulsköp.

Om allt har gått enligt planen borde man efter det här ha mat för en vecka. Destomera hamstrande blir det inte hos oss. Dels för att en veckas mat redan är en hel kärra full och dels för att förvaringsutrymme här hemma tar slut.

Svåraste har varit att räkna ut hur mycket bröd och mjölk det går åt. De tar alltid slut hur mycket man än köper hem. Det är väl samma här. Ju mer det finns, desto mer dricks och äts det.

Veckohandla började vi med redan tidigare för att få ner matkostnaderna. Vi har försökt handla i Lidl en gång veckan och sen fyllt på här i närbutikerna. Men nu har vi inte varit längre bort alls utan bara hållit oss till närbutikerna. Dessutom har jag försökt hålla ett litet extra lager torrvaror. Bara för säkerhets skull. Om det skulle gå så olyckligt att vi hamnar i karantän. Då klarar vi oss nån extra dag i alla fall.

Enligt Martha förbundet räcker det med 72 timmars beredskap hemma. Vill man riktigt snöa in sig på ämnet kan man googla prepper pantry och 72 hour kit och se på galna videon. Ja, eller de verkar kanske galna men kan nog vara att många av dom som har sånt här lager hemma är glada i en tid som denna att de är beredda och kan hållas hemma/inne så länge det behövs.

Kommentera