Går celiaki att bota?

Jag har skrivit om ämnet förr men känner att jag måste få skriva av mig igen. Normalt undviker jag att delta i olika ’debatter’ på Facebook eller andra sidor för vissa människor drar man bara inte jämnt med och det slutar bara med att man ödslar energi på sånt som inte ger nån frukt. Men ibland kan jag bara inte låta bli att kommentera.

I en grupp på Facebook skrev en kvinna om att det i en bok (vill inte skriva ut vilken här) minsann berättas om vad celiaki handlar om och hur man kan bota det med hjälp av en kostförändring som rekommenderas i boken, mat som reparerar ditt DNA, och att man efter det ska bli fri från sin celiaki. Tilläggas kan att boken är skriven av ett medicinskt medium som inte har nån medicinsk utbildning och han kan bota alla sjudomar…

Diskussionen på Facebook urartade sig snabbt och en annan skrev att man minsann inte ska lita blint på sjukvården utan att man också kan bota carpal tunnel syndrom och diafragma bråck utan operation. Senast jag kollade var ingen av dom autoimmuna sjukdomar. Så jo, det finns säkert olika sätt att bota dom sjukdomarna. Kvinnan som började diskussionen skrev sen ännu att alla andra kan tycka vad dom vill men att hon kommer att prova detta för att bli av med sitt lidande hennes sjukdom har medfört.

Man blir mörkrädd med mindre. Att en person med konstaterad celiaki är villig att ”bota” sin autoimmuna sjukdom på detta sätt och riskera få men för livet. Att lida av en autoimmun sjukdom är för jävligt för man får lida med den resten av livet. Jag förstår att det ibland kan kännas för hopplöst och känns att man är villig att prova vad som helst för att bli kvitt sjukdomen. Men idag går det inte att bota en autoimmun sjukdom. Den som kommer på hur man botar autoimmuna sjukdomar är värd alla pris som finns att få och det skulle nog i så fall uppmärksammas världen runt när det händer.

Som jag skrev i tråden på Facebook så går det säkert att bota t.ex. överkänslighet och liknande besvär med kostförändringar och kosttillskott men tyvärr inte celiaki. Men det är klart, var och en av oss tar ansvar för sin egen kropp och väljer själva hur vi vill behandla den. Vill man äventyra med sin hälsa så kan ingen annan hindra det men det bästa skulle ändå vara att acceptera situationen och hitta ett sunt sätt att leva med sjukdomen.

I veckan har man också kunnat läsa om ett vaccin mot celiaki. I t.ex. den HÄR artikeln som delats friskt på sociala media kan man läsa ”Bara i Sverige lider tre procent av befolkningen av celiaki, glutenintolerans. Idag finns det ingen annan behandling än att avstå från att äta mat som innehåller gluten.” och sen längre fram i artikeln ”När det gäller glutenintolerans reagerar den drabbade på ett protein – gluten. Vaccinet, Nexvax2, fungerar så att det med tiden ska programmera om immunförsvaret så att det inte längre reagerar på gluten med en allergisk reaktion.

Vad jag har förstått är att det är just vid sädesslags- eller spannmålsallergi som man får en allergisk reaktion mot proteinet i sädeslaget, vanligen vetet. Den allergiska reaktionen avtar när proteinet är ute ur kroppen. Men när det är frågan om celiaki är det kroppens eget immunförsvar angriper och förstör tarmluddet när man äter gluten. Alltså äter man gluten får man en skada på tunntarmen som kan ta lång tid att läka. Det är inte frågan om en allergisk reaktion. Men rätta mig om jag har fel.

Det skulle nog vara ett stort genombrott att få kroppen att sluta gå i angrepp mot sig själv. Kanske man då också skulle vara närmare ett genombrott att bota andra autoimmuna sjukdomar också?

Men jo, ett vaccin mot sädesslags- eller spannmålsallergi kanske vi har i framtiden?

cd_villi

 

Kommentera