En barndom utan gränser?

Var det nån av er som såg programmet Lapsuus ilman rajoja på Liv igår?

Det handlar alltså om familjer i Storbritannien som väljer att uppfostra sin barn utan gränser, sovrutiner och utan skola. Föräldrarna vänder ryggen mot disciplin och väljer frihet i stället.

Jag vet att endel föredrar fri uppfostran och det är allas ensak. Men att barnen inte får gå i skolan kan jag inte förstå.

I Storbritannien finns det ingen lag som säger att barnen måste gå i skola utan föräldrarna kan meddela skolan att de lär barnen själva och så kan de välja själva vad de lär ut åt barnen.

T.ex. var det en mamma som tagit bort sin son från skolan då han hade svårt med läsningen som 7 åring. Efter att gett ett försök i att lära honom själv beslöt hon sig att han får välja själv vad som intresserar honom. Så han spelade trummor. Nu är pojken 13 år och kan knappt läsa och skriva. I det här fallet ordnade morföräldrarna privatlektioner i engelska åt honom så att han skulle komma upp på någorlunda samma nivå som andra jämnåriga.

På frågan vad barnen får ut av detta svarade föräldrarna självständighet och frihet. De vill uppfostra självständiga och glada barn. Barnen ska få välja själv vad de vill göra.

På frågan vad de gör om det händer något som kräver disciplin svarade en av mammorna ”fråga inte mig”… Hennes äldsta var nu runt 7 år och det kan ju vara lite sent om man kommer på att kanske ändå varit bra med regler sen när barnen är i tonåren… Jag anser nog att många (det finns förstås undantag) mår bra av rutiner och regler, både barn och vuxna. Vi vuxna ska ju finnas där och vägleda barnen in i vuxenlivet.

Men jag är mest fundersam hur dessa barn och ungdomar ska hitta sin plats i samhället om de inte gått i skolan? Vad gör de sen om de vill studera som unga vuxna men saknar grundskolebetyg och hemläran har varit vad den varit? Hur kommer de att hitta jobb om de saknar utbildning? Hur kommer de att klara sig som vuxna bland med andra medmänniskor om de aldrig behövt tackla motgångar eller behövt följa gemensamma regler?

Som rutinmänniska har jag så svårt att förstå de här familjernas val. För i de flesta familjerna arbetade föräldrarna för att kunna försörja sina familjer och antar att de säkert har ett yrke i bakfickan för att ha fått det jobbet. Varför vill de inte ge sina barn den möjligheten?

2 reaktion på “En barndom utan gränser?

  1. Det låter helt ofattbart. Hur bra mår en människa som inte lärt sig samhällets regler eller att läsa och skriva? Tycker att vid något tillfälle blir en sådan människa frustrerad var för hen inte alltid får som hen vill, och tex skadar eller tom tar livet av någon som kanske säger nej till hen.
    I Finland finns det åxo bara läroplikt och inte skolplikt, så i princip kan det samme hända här, men hur vanligt är det i Finland att man blir hemskolad? Men var det inte så att alla 6 åringar har förskoleplikt?

  2. Var tvungen att läsa på lite. Ang. förskolan står det i lagen ”Året innan läroplikten uppkommer ska barnen delta i ettårig förskoleundervisning eller annan verksamhet genom vilken målen för förskoleundervisningen uppnås.” Så jag antar att förskolan är obligatorisk.

    Sen vad det gäller att bli hemskolad så har kommunen ändå en skyldighet att övervaka eleven. En elev kan inte förbjudas att övergå till hemundervisning men kommunen utser en forskande lärare som övervakar hens framsteg. Sen är det föräldrarnas ansvar att se till att läroplikten blir fullgjord.

Kommentera