Bildstöd i vardagen

Vi har använt oss av ett veckoschema redan en längre tid åt Vincent. Dels för att han ska kunna se om det är dagisdag eller hemmadag då han inte är heltid på dagis. Men också för att han ska kunna se hur länge det är tills ett visst program som han väntar på.

SAMSUNG CSC

Här är en vecka från februari. Handen på bilden fungerar som pil som man flyttar varje morgon till rätt dag. Veckoschemat har också varit till stor hjälp för att komma ihåg matsäck, gympakläder eller simkläder. Här kan Vincent också se när brorsan, som är hans stora idol, kommer hem för helgen.

Vart efter Vincent har blivit äldre tänker han också längre fram så för en tid sedan tog vi i bruk en årsklocka för att lättare kunna visa när olika högtider eller speciella födelsedagar och sånt infinner sig.

SAMSUNG CSC

Nu är det redan några veckor sen jag tog bilden så visaren pekar på februari här. Den här klockan har han haft lite svårare att ta in. Han ville flytta visaren alla dagar och har haft svårt att förstå att den ska stå stilla i en hel månad. Kanske han inte ser tiden som en klocka utan hellre som en rad/linje? Själv ser jag året som en kalender med 12 ”boxar”, en för varje månad men jag vet att endel också ser året som en rad/linje. Tiden får utvisa vad som blir rätt. Här har jag tänkt pricka ut när vi har semester (bara den blir beviljad), när vi ska på resa eller när det händer något annat skoj som är längre in i framtiden.

Just nu funkar vardagen bra. Han har kommit över trotsperioden och det är enklare att prata med honom om saker. Men visst får han sina il där han inte vill lyssna på oss eller göra som vi säger. På kvällen är det värst. Han vet exakt när det är dags att börja klä om och gå och tvätta sig och då gör han allt annat än just det. För att underlätta gjorde jag ett bildschema för kvällsrutinerna och i stället för att lägga dom på rad under varandra gjorde jag en liten postlåda (tack för tipset Annika!) åt honom som han kan posta bilden vart efter uppgiften är gjord.

SAMSUNG CSC

Vincent blev jätteivrig när jag visade honom detta och det är meningen att vi ska testa det ikväll. Bilderna kan man ju byta ut eller lägga nån ny till sen när det börjar kännas tråkigt. För jag har lite funderat på hur länge han kommer att tycka det är skoj.

I alla fall blev han så ivrig att han ritade bilder för hela dagen som han vill posta i lådan. 😀

SAMSUNG CSC

Bildstödsbilder har jag antingen googlat fram, printat ut från bildstod.se eller så har jag använt mig av foton som jag tejpat med kontaktplast så att de ska hålla lite bättre. Om vi nångång inte har haft sådan bild som passat in har Vincent ritat en själv.

Jag deltog i en föräldrakväll i januari som handlade om bildstöd i vardagen och där fick jag mycket nya tips och det främsta som jag kanske har tänkt på oftast är hur jag använder tidsbegreppen. Jag försöker undvika ord som senare, om en liten stund, snart osv. Det blir ju jättesvårt för ett barn att förstå vad man menar. I stället använder jag kalendern till hjälp om det gäller dagar, eller så visar jag på klockan men sen har vi också laddat ner en visuell timstock på paddan och min telefon (det finns olika gratisappar). Den kan man ställa in på t.ex. 5, 10 eller 45 minuter och så räknar den ner. Den är superbra t.ex. då när man ska iväg och inte själv heller har så bra koll på klockan. Eller om man sagt att man ska sluta med nånting som barnet tycker är skoj om t.ex. 10 minuter, då räknar timern ner och barnet kan själv se hur mycket tid som är kvar.

Ett annat bra tips jag tog med mig hem är att bildstödet inte behöver vara nånting fancy, färgprintat och laminerat utan man kan helt enkelt rita på ett vanligt vitt papper streckgubbar i ordningsföljd så kan man fast sträcka över när ett moment är klart.

Mera bildstöd åt alla! Man behöver inte ha nån diagnos för att ta hjälp av dem utan bildstöd passar vem som helst.

Om nån har tips på en annan typ av årsklocka så tar jag gärna emot.

Kommentera