Från bord till jord

Hur går det med Bokashin?

Fick frågan av min syster häromdagen. Jag skrev ju ett inlägg i februari om bokashi. Om vad det är och om hur man kommer igång. HÄR kan du läsa det inlägget.

Nu kommer fortsättningen.

bokashi hink

För oss tog det 2-3 veckor att fylla ett 10 liters ämbar med matavfall. Efter några dagar startar fermenteringsprocessen och lakvatten samlas i den inre hinken.

lakvatten

Lakvattnet ska tömas bort med 2-3 dagars mellanrum och kan man använda som gödsel till krukväxter och plantor. Men man måste spe ut det med vatten eftersom det är både starkt och surt. PH-värdet varierar dessutom. Spe ut ca 1 del lakvatten på 100 delar vatten. Till och med ännu svagare om det är frågan om riktigt små, sköra plantor.

Efter att bokashihinken är fylld ska den stå ca två veckor. Fermenteringsprocessen är väldigt snabb. Lakvattnet ska hällas bort regelbundet med 2-3 dagars mellanrum. Efter att hinken stått ca två veckor är den klar för mullstationen.

Eftersom vi körde igång på vintern hade vi första mullstationen i en plastlåda i källaren.

mullstation inne 2

mullstation inne 4

Bokashin hälldes i lådan med ett mulltäcke både under och över. Det gick väl lite si och så med denna mullstation, så de två andra hinkarna fick stå och vänta på våren. Man kan alltså också ställa ut den fermenterade biomassan under vintern och vänta på våren. Så länge temperaturen är under 15 grader är inte mikroberna aktiva, utan är i nån sorts dvala till det är varmare igen.

Eftersom våren har låtit vänta på sig så kom vi nu först igång med mullstationen ute.

mullstation ute

Vi använder oss av en låda av pallkragar. Men läste just att även en så eller bara en grop i marken går bra. Biomassan töms i lådan med mulltäcke under och över. En bra fördelning är ca 70 procent ”gammal” jord (t.ex gammal blomjord) och 30 procent biomassa. Nu börjar den verkliga nedbrytningen och lite beroende på temperaturen där ute borde det ta kring två veckor. Ju finare man hackat avfallet desto snabbare går den här processen.

mullstation ute 2

Vi har också lagt nät under och över. För säkerhets skull. Jag är rädd för ohyra men bokashin lär nog ska vara så torr och ointressant för djur att man inte behöver vara orolig.

mullstation ute 4

Sen ännu ett lock på för att skydda för väder och vind.

När nedbrytningsprocessen är klar har man en näringsrik kompostjord att blanda i odlingslådor, krukor osv.

Så nu väntar vi på det skedet. Få se om vi har byns grönaste växter i sommar. 😉

Kommentera