”Jag har celiaki”

I höstas när vi var på Gluteeniton elämä -mässan var jag och lyssnade på Christina Ralsgårds föreläsning. Hon är svenska celiakiförbundets generalsekreterare och hon var i Tammerfors för att berätta om celiakiförbundets verksamhet i Sverige. Det var mycket intressant och lärorikt.

Efter mässan skrev jag in mig i den svenska föreningen för att kunna ta del av deras material. För tyvärr är det svårt att få material på svenska i Finland. Att försöka få material på svenska som är riktat till barn är…. ja, finns det ens??

Men i Sverige har de tagit fram en broschyr/bok som heter ”Jag har celiaki” där barn och tonåringar i olika åldrar berättar om sina erfarenheter.  Dessutom finns det lite fakta och en förteckning över mat som är fri från gluten.

Boken är i smidigt format och det är meningen att barnet ska kunna ha den med sig i sin väska när de går hem till kompisar och så. Med hjälp av boken ska de kunna informera om vad celiaki och glutenfri kost är.

jag har celiaki 2Celiaki är inget nytt för våran tös och hon är stor nog att kunna fråga sig fram/läsa på för att veta vad hon kan äta. Men jag tänkte att det ändå kunde vara kiva för henne att läsa, kanske känna igen sig i de andra barnens berättelser.

jag har celiaki 3

Kommentera