Är celiaki effekten av dålig kost?

Följer olika celiaki- och glutenfriagrupper på Facebook. Det är lite på gott och ont för ikväll var den en som skrev att denne varit på en alternativ behandling där behandlaren menat att glutenintolerans (i Sverige använder de tyvärr den termen istället för celiaki, i Finland talar vi om celiaki) bara existerar i Sverige och i USA och att det inte är en intolerans utan bara effekten av dålig kost. Att tarmarna blir fulla av fett pga ev en lever som inte fungerar korrekt och att fettet gör att tarmluddet inte tar upp näring utan den rinner rakt igenom kroppen.

Alltså först blev jag stum. Sedan arg, upprörd och ledsen. Förlåt nu bara men den personen vet nog inte vad hen talar om. Så som svar på rubriken: NEJ!

För det första. Säg celiaki då du talar om din sjukdom. Glutenintoleras kan lätt missuppfattas och blandas med laktosintolerans. Vid laktosintolerans är det tunntarmen har en minskad förmåga att uppta mjölksockret (laktosen) i mjölken. Laktosintolerans är ofarlig eftersom symptomen försvinner när laktosen har kommit ur kroppen. Visst kan symptomen vara obehagliga men det gör ingen skada i tarmen.

Medan celiaki är en genetisk, autoimmun sjukdom. Det betyder att kroppens eget immunförsvar angriper och förstör tarmluddet när man äter gluten. Alltså äter man gluten får man en skada på tunntarmen som kan ta lång tid att läka. Till och med av riktigt små mängder gör skador. Till skillnad från sädesslag- eller spannmålsallergi som är en allergi mot proteinet i sädeslaget, vanligen vetet.

En autoimmun sjukdom går inte att bota. Vid celiaki är behandlingen att äta glutenfri mat resten av livet. Det är således en kronisk sjukdom. En misskött sjukdom leder bara till en massa eländigheter (se punkt fyra).

cd_villi

Bilden lånad från google

På bilden ovan ser ni en tunntarm med frisk slemhinna med normalt tarmludd till vänster och en med skadad slemhinna till höger. Inget fett här inte!

För det andra. Celiaki finns över hela världen även om det är vanligare i västerländska länder. Beror främst på kosten, för i vissa länder dominerar t.ex. ris och då är förekomsten av celiaki lägre. Om det här kan man läsa mer t.ex. på finska celiakiförbundets sida. De forskar nu i om det har nån betydelse när man introducerar gluten åt småbarnen men har inte kommit fram till något ”mindbeaking” ännu, så tillsvidare gäller rekommendationerna rådgivningarna följer. I Finland vid fem månaders ålder. (källa LT Marja-Leena Lähdeaho)

För det tredje. Jag förstår att en person som nyligen blivit diagnostiserad kan bli påverkad av dykila påståenden. För de kan vara väldigt övertygande med sin breda kunskap och många års erfarenhet inom alternativ medicin. MEN jag rekommenderar starkt att konsultera en professor eller läkare inom celiaki före man gör några som helst ändringar i kosten. Lär dig allt om din sjukdom, gå på föreläsningar och kurser. För en autoimmun sjukdom går ej att jämföra med glutenöverkänslighet, laktosintolerans eller allergier. Professorer inom celiaki hittar du t.ex. vid närmaste universitetssjukhus. Eller kontakta celiakiförbundet.

För det fjärde. Oskött celiaki kan leda till en massa tråkigheter. Bl.a. benskörhet, fertilitetsproblem, depressioner, tandproblem, magbesvär, reflux, förhöjda levervärden (visste ni att 10% av de med förhöjda levervärden har  oupptäckt celiaki?), lymfoma och tarmcancer (källa: Professor Markku Mäki).

keliakian-oireet

Bild från en föreläsning på Gluteeniton elämä -mässan

Till sist vill jag ännu poängtera hur viktigt det är att sköta om sig, äta rätt och rent för att undvika tråkiga följder. Enligt senaste forskningar har ca 2% av finländarna celiaki men bara 1/3 har diagnosen fastställd (källa: finska celiakiförbundet 2015). Så gå på undersökningar om ni har celiaki i släkten och har några av ovanstående eller nedanstående symptom. För endast 40% har magbesvär som symptom! Det kan vara mycket annat också.

symptoms-of-coeliac-disease

Tack för mig!

Kommentera