Celiakiveckan 31.8. – 6.9.2015

Passligt celiakiveckan till ära damp denna bilaga i postlådan idag.

IMG_3576

Det är alltså Expressens bilaga. Fint med vänner som hinner och kan skicka på posten till Finland. Tusen tack! Är ständigt ute efter nya idéer och inspiration.

Temat på celiakiveckan i år är Lupa tuntea.

lupa_tuntea

Eftersom celiakin hålls i styr med hjälp av kosten är det just vid matsituationer det uppstår känslor. ”Alla andra fick godis utan jag och XX för de  visste inte om godiset var glutenfritt”, ”Alla andra var avundsjuka på min mat för den såg mycket godare ut”, ”Det var bara det här som var glutenfritt”, vi vuxna kanske tänker ”vågar vi lita på den här restaurangen, vet de tillräckligt om hur nogrann man måste vara när man tillreder maten?”, ”vi måste komma ihåg att packa med något att äta åt Dessi ifall det inte finns något glutenfritt” osv. Alla kan inte äta vad som helst eller lika fritt som andra.

Det är inte alltid kul att måsta ifrågasätta och att vara annorlunda. Det är inte alltid kul att se på när andra äter något gott. Det är inte kul att alltid vara den där ”jobbiga kunden” på restauranger.  Jag har skrivit tidigare om varför celiakiker är petnoga, inlägget kan du läsa HÄR.

Det här är orsaken varför celiakiförbundet nu valt att lyfta fram ämnet, att maten kan väcka känslor hos vissa människor. Att visa att det är okej att känna glädje, sorg eller ilska. Du kan läsa mera på deras hemsidor (klicka på orden Lupa tuntea där ovanför bilden ^).

Runtom i landers ordnas olika evenemang för celiakiker denna vecka (butiksrundor, träffar mm.), du kan kolla var din närmaste förening ligger och vilket program som ordnas nära dig genom att klicka HÄR.

Om du har tid kan du också titta på videon som matpsykologen Satu Eerola har gjort.

Kommentera