Varför en celiakiker är så petnoga

Celiakiförbundet har haft en kampanj ”Pakko olla sairaan tarkka” (fritt översatt måste vara sjukt noggrann) för att upplysa om varför celiakiker är så petnoga när det gäller maten.

Det är ju inte för att man är otacksam eller för att man vill vara jobbig utan det är för hälsans och välmåendets skull. Det är viktigt att maten är absolut ren och att den inte kommit i kontakt med gluten. Här är lite siffror:

Enligt undersökningar är 2,5-5 mg/dag gluten inte skadligt för tarmen. Det motsvarar typ EN brödsmula.

Medan 50 mg/dag redan skadar slemhinnan i tarmen.

I en skiva (ca 30 g) vete- eller rågbröd är det ca 500-1000 mg gluten.

Alltså gör redan ca 10 smulor/dag mycket skada. Blir man utsatt för gluten kontinuerligt kan inflammationen i tarmen bli kronisk och risken för tarmcancer ökar.

Det är varför en celiakiker inte kan använda samma margarinpaket, brödkniv, skärbräde eller brödrost som andra. Eller varför man inte kan äta av det glutenfria brödet som serveras från samma fat som vanligt bröd. Det är varför vi frågar flera gånger om maten som serveras verkligen är glutenfri. Det är varför det är viktigt att alltid ha rena händer och verktyg när man handskas med glutenfri mat.

Det är inte roligt att alltid korsförhöra och verka skeptisk mot det som bjuds. Men det är viktigt för att kunna må bra.

(Källa: celiakiförbundet)

3 reaktion på “Varför en celiakiker är så petnoga

  1. Pingback: Celiakiveckan 31.8. – 6.9.2015 | kavander.net

  2. Pingback: Är celiaki effekten av dålig kost? | kavander.net

Kommentera